Foto: Rob Vermaas

Online voorstellingen

terugspeeltheater tijdens streaming events

Bijzondere tijd vraagt om nieuwe vormen

Hartje zomer werden wij gevraagd door Romy van der Weide – Iedema van de Stichting Pitt Hopkins Syndroom om in het najaar een online voorstelling te spelen in het kader van hun jaarlijkse familiedag, die dit jaar wegens de Corona-maatregelen in het water dreigde te vallen. Eerlijk toegegeven was er bij ons aanvankelijk twijfel. Blijft onze theatervorm, die zoveel intimiteit, veiligheid en afstemming met het aanwezige publiek vraagt wel overeind in een virtuele vorm? We vroegen Rob Vermaas (filmer, regisseur, editor en inmiddels ook online specialist), die vanuit eerdere samenwerking exact weet èn voelt wat ons vak behelst om advies. Voor hem was dit helemaal geen vraag,… hij zag het direct voor zich!

 

 

De Gemeente Westland, die ons eerder had geboekt en zich vanwege de verscherpte maatregelen eveneens gedwongen zag de Netwerkdag ‘Een tegen eenzaamheid’ in de oorspronkelijke vorm te cancellen durfde het aan om samen met ons het diepe in te springen! En zo geschiedde dat we op 15 oktober 2020 voor de allereerste keer zelf konden ervaren hoe mensen inderdaad vanuit hun eigen huiskamer hun verhaal wilden delen. Hoe we ‘via de ether’ op hen èn elkaar konden afstemmen en hun ervaringen vanuit de studio konden vertalen in spel, beweging, muziek en poëzie. En hoe beeldkunstenaar Rob Vermaas en zijn team er voor zorgde dat dit als een ‘LIVE programma op maat’ de huiskamers en kantoren in werd geZOOMd! Zeker toen we achteraf de beelden terugzagen en een maand later bij de Online Familedag voor de Stichting Pitt Hopkins Syndroom exact dezelfde ontroerende ervaring hadden waren we volledig overtuigd: ’terugspeeltheater raakt en verbindt, óók online!’   

“Het gevoel alsof je in de zaal zit, terwijl je gewoon vanuit je eigen bureaustoel de voorstelling volgt. Knap hoe ver weg ineens heel dichtbij kan lijken! Theater Boven Water verstaat als geen ander de kunst om verhalen uit de zaal om te zetten in beeld en muziek. En dit werkt dus ook online!” – Muriel Weltens, Functionaris Gezondheidsbevordering / Gezonde School adviseur Gemeente Westland / Midden Delfland

 

 

Wat houdt ons online aanbod in?

Voortraject

Het komt nogal eens voor in deze onwerkelijke tijden: U wilt een thema- of netwerkdag, congres of training organiseren, maar door de richtlijnen van het RIVM om het Coronavirus te bestrijden is dit in de vorm waarin u dit gewend bent niet mogelijk. Tegelijkertijd is het samen delen van verhalen en ervaringen een groot en zeldzaam goed geworden door de gedwongen afstand, die we van elkaar hebben moeten nemen. Wellicht kan een streaming event met een online voorstelling van Theater Boven Water dan uitkomst bieden. Samen kunnen we rondom ieder denkbaar thema een informatief, leerzaam, onderhoudend, muzikaal, creatief en interactief LIVE programma samenstellen, waarbij belevenissen van mensen centraal staan.

In het voortraject naar dit event toe helpen we u graag met het samenstellen van een afwisselend draaiboek voor deze LIVE ‘laptopscherm-uitzending’. Misschien wilt u naast terugspeeltheater ook sprekers aan het woord laten of door onze spelleider geïnterviewd laten worden, filmpjes laten zien, een korte Powerpoint voorbij laten komen, een bepaalde song door onze muzikanten laten uitvoeren, deelnemers in zogenaamde ‘break-outrooms’ in groepjes met elkaar laten overleggen,… het is allemaal mogelijk!

Vanmiddag hebben we genoten van jullie professionele optreden voor onze Pitt Hopkins familie. Het was een afwisselend programma waar mooie en ontroerende dingen zijn gespeeld en verteld. Als organisatoren van deze bijzondere ontmoeting willen jullie nogmaals bedanken. Hopelijk gaan meer mensen online van jullie genieten want dat verdienen jullie! – Romy & Frank, Collin, Veerle & Casper van der Weide

 

“Je denkt misschien dat het niet kan: via een online voorstelling verhalen tot leven brengen. Maar het kan wél! Met Theater Boven Water hadden we een prachtige voorstelling die impact maakte op meer dan 60 deelnemers. Daardoor is veel nieuwe beweging ontstaan bij onze aanpak van eenzaamheid”. – H.K. (Hugo) van den Beld, Projectadviseur Een tegen eenzaamheid Gemeente Westland

 
Online voorstelling

Op de dag van het event verzamelt ons theatergezelschap zich samen met de filmploeg in een studio.  Deze filmploeg bestaat standaard uit:

  • een beeldregisseur
  • een cameraman
  • een geluidsman
  • een ZOOM-expert

De deelnemers aan het event verzamelen zich online in de ZOOM-ruimte en komen via het scherm bij ons in de studio. Onze spelleider kan tijdens de uitzending mensen, die thuis, op kantoor of elders zitten zichtbaar interviewen waarna hun verhalen direct en ter plekke door de acteurs en muzikanten in de studio kunnen worden teruggespeeld. 

 
Hybride voorstelling

Wanneer de maatregelen het toelaten is het ook mogelijk om eveneens LIVE publiek in de studio uit te nodigen. Er kunnen dan afwisselend verhalen worden teruggespeeld van mensen die online zijn en mensen, die zich in de studio bevinden.  

 

 

Suggesties voor bedrijven en instellingen:

U zult begrijpen, wij hebben de smaak inmiddels goed te pakken en hopen binnenkort meer online voorstellingen te mogen verzorgen. Niet alleen omdat het in onze branche momenteel lastig is en we het spelen enorm missen, maar vooral ook omdat we denken dat we iets moois te bieden hebben! Hieronder een aantal suggesties:

  • Mensen missen vanwege het thuiswerken hun collega’s. Het praatje bij de koffiemachine, de bemoedigende blik van een teamlid wanneer het allemaal niet meezit, het persoonlijke gesprek tijdens de lunch,… Wellicht is het een idee om uw personeel een online voorstelling cadeau te doen waarin we met elkaar ‘een virtueel personeelsuitje maken’ langs hun verhalen, herinneringen en belevenissen?
  • Sinds het uitbreken van COVID-19 hebben mensen in diverse branches keihard gewerkt en ontzettend veel meegemaakt. Graag staan we in een voorstelling met hen stil bij hun ervaringen en wat deze tijd met hen gedaan heeft.
  • We hebben een veelbewogen jaar achter de rug. Wellicht is het goed om samen terug te kijken op 2020, maar vooral ook vooruit te kijken naar 2021. Oftewel, misschien is een feestelijke online voorstelling een mooi alternatief voor een nieuwjaarsborrel?

Neemt u vooral contact met ons op voor een vrijblijvend oriënterend gesprek! We denken graag met u mee.