Jacky van Leth

Spelleider, acteur & organisator

Jacky studeerde in 1981 af aan de Academie voor Expressie door Woord & Gebaar te Utrecht. Daarna was ze jarenlang werkzaam als dramadocent op met name middelbare beroeps-opleidingen. Als theatermaker heeft ze vele voorstellingen gemaakt en gespeeld en als zangeres zong ze bij verschillende bands.

In 1995 werd ze gegrepen door de vorm ‘playback theatre’ (terugspeeltheater) en stond ze aan de wieg van de eerste terugspeeltheatergroep in Nederland. Sindsdien is deze vorm van theater haar grote passie!

Momenteel werkt ze als freelance theaterdocent bij jongeren-theaterschool ’t Venster in Wageningen en begeleidt ze theaterprojecten bij o.a. het ROC Arnhem. Als trainingsacteur laat ze zich graag uitdagen en geniet ze van de groeiprocessen in de trainingen waarin ze mag acteren.

“Soms vind ik terugspeeltheater zelfs magisch. Wanneer we vormgeven aan een verhaal en dat het klopt, dat we soms zelfs dingen spelen die niet verteld zijn, maar die wèl bij het vertelde verhaal blijken te horen… Alsof ‘t in de lucht hangt…”

Naast organisator is Jacky bij Theater Boven Water actrice of spelleider.  Soms neemt ze bij voorstellingen beide rollen op zich en schakelt ze naadloos tussen de stoel van de interviewer en de speelvloer.

“Het contact met mijn medespelers op de vloer is voor mij erg belangrijk. Ik houd ervan wanneer het samenspel ook werkelijk samen is. Ik heb een hekel aan competitie op de speelvloer en ben er van overtuigd dat sterk ensemblespel vele malen sterker is dan individuele ego’s die hun ruimte opeisen.”

“Terugspeeltheater geeft zin aan het samenzijn.”
Jacky