George Pancras

Muzikant – trompet

George studeerde in 1994 af aan het Conservatorium in Groningen, voor trompet in de Lichte Muziek. Sindsdien woont en werkt hij in het westen van het land en speelt als trompettist in allerlei jazz-, popmuziek- en muziektheaterensembles zoals het Willem Breuker Kollektief, Bongomatik en Het Zuidelijk Toneel.

George heeft een grote voorkeur voor improvisatie muziek en combineert dat graag met impro theater. Bij Theater Boven Water kan hij wat dat betreft zijn hart ophalen. Hij speelt bij Theater Boven Water meestal trompet en daarnaast allerlei percussie en af en toe gitaar, bas, keyboards.

George geeft twee dagen in de week muziekles in een forensische instelling en hij leidt regelmatig muziek workshops bij middelbare scholen. Daarnaast wordt hij veel gevraagd voor studio cd opnames en schrijft hij muziek voor theatervoorstellingen.

“De kracht van herhaling,…
Ik herinner mij een terugspeelscène, waarbij de acteurs al improviserend een beetje klem kwamen te zitten doordat het vertelde (nogal verdrietige en warrige) verhaal eigenlijk een pointe miste en wij die op dat moment ook niet konden vinden. Na enige tijd zette de muziek een lied in: ‘Mo better Blues’. Een korte rustige melodie die we bleven herhalen en die precies de sfeer van het verhaal bleek te pakken en ook steeds sterker te maken. Vanaf dat moment kregen de acteurs vleugels en speelde de scene zich vanzelf, met  beelden en weinig woorden.

De verteller was na afloop zeer ontroerd over het spel en dat we in staat waren geweest om uit zijn onduidelijke verhaal de essentie in beelden en muziek te pakken en dat zo uit te vergroten dat iedereen voelde wat hij had geprobeerd onder woorden te brengen.

Het gaf voor mij aan dat je niet op zoek hoeft te gaan naar spektakel, snedige vondsten, maar als je je gevoel laat spreken doe je vanzelf datgene wat nodig is en ook niet meer dan dat. (Sindsdien werk ik veel minder hard, haha!) “
George